Dagbesteding voor senioren is een extra steuntje in de rug voor ouderen die zelfstandig wonen. Hierdoor wordt het voor hen mogelijk om langer thuis te blijven wonen en om structuur in het dagelijks leven te houden. Tegelijkertijd werkt het verlichtend voor mantelzorgers.
Voor de dagbesteding is aan het begin van het jaar een activiteitenprogramma gemaakt. Activiteiten voor alleen de deelnemers, maar ook waar andere ouderen aan deel kunnen nemen die geen indicatie dagverzorging hebben, zoals het vertonen van filmmateriaal over Bodegraven of bewegen op muziek in de centrale Mondriaanzaal. Ook een aantal activiteiten met kinderen staat op de rol. Helaas loopt het anders.
Op 16 maart gaat wegens het coronavirus de lockdown in en is de dagbesteding verplicht tijdelijk te sluiten. Voor de medewerkers, vrijwilligers, bezoekers en mantelzorgers is dit een moeilijke periode. Direct is met elkaar gezocht om op een andere manier in contact te blijven. Actief als belmaatje!
Elke dag is er telefonisch contact. Gewaardeerd en hard nodig, omdat het voor dagstructuur zorgt en de mensen iets hebben om naar uit te kijken. Sommigen zijn om die reden ook regelmatig door vrijwilligers thuis bezocht.
In mei is de dagbesteding in Rijngaarde aangewezen als noodopvang voor de regio. Beperkt open met plek voor max 4 bezoekers voor 2 dagen.
De dagbesteding is zodra het kan opnieuw ingericht om meer deelnemers te kunnen toelaten met 1,5 m afstand. Met alle richtlijnen in acht genomen kan op 11 juni de dagbesteding weer open, zij het met wat minder bezoekers dan de gebruikelijke bezetting. Wat fijn om elkaar weer te zien! Er thuis weer even uit te zijn. Samen plezier te hebben. Toch is er veel veranderd; het blijft zoeken naar nieuwe manieren en mogelijkheden. Inmiddels is hier een weg in gevonden. Gelukkig, want de noodzaak voor dagbesteding komt in deze tijd van corona nog meer naar voren! Omdat de sociale contacten, een luisterend oor en het activeren door middel van activiteiten bij deze groep ouderen erg belangrijk is. Bovendien is het ondersteunen van de mantelzorgers ook essentieel.
Namens het hele team kan ik zeggen dat we de ontspannen sfeer en gezelligheid weer terug in huis hebben! Na wat passen en meten kunnen we soms zelfs weer een vrijwilliger betrekken. Met de richtlijnen zoals deze nu zijn, kunnen we 12 bezoekers per dag ontvangen, 4 minder dan we gewend zijn. Mooi om te zien is hoe de deelnemers – bij afwezigheid van de helpende handen van vrijwilligers – meer zelf zijn gaan doen zoals het verzorgen van de koffie, de afwas en andere kleine huishoudelijk klusjes. Ook steken ze een handje toe bij de diverse activiteiten die we aanbieden. We doen het meer samen!
Dit is een artikel uit het SAM Magazine, klik HIER voor het volledige magazine.