Nu je thuis zit laat je jezelf misschien verleiden tot extra aankopen via webshops, zoals: de aanschaf van nieuwe games, kleding of andere verwennerijen. Let op: dit kan je zomaar veel geld kosten.
Het NIBUD[1] heeft een speciale krant gemaakt voor Jongeren en de Corona-crisis. https://www.geldchecker.nl/special/cover/
Hieronder enkele specifieke financiële problemen die door de Coronacrisis kunnen ontstaan.
1. Ik studeer
Zowel in het MBO, HBO als het WO kan je vertraging oplopen omdat de lessen / colleges of stage wegvallen. Dit kan financiële gevolgen hebben bij studiefinanciering of collegegeld.
Advies:
2. Ik heb of zoek een bijbaan
Jongeren die een opleiding volgen hebben vaak een bijbaantje. Bijv. in de horeca is dit gestopt tijdens de Corona-crisis.
Advies:
3. Ik werk
De overheid heeft tijdelijk maatregelen getroffen (NOW) voor werkgevers om werknemers tijdens de Corona-crisis in dienst te houden. Zij krijgen steun als de omzet drastisch is gedaald (20%). Als de werkgever dit aanvraagt (deze is niet verplicht) krijgt deze een vergoeding voor werknemers tot 90% van het loon. Het loon wordt aan jou volledig doorbetaald. Tijdens deze periode mag de ondernemer niemand ontslaan.
N.B: Dit geldt ook voor werknemers met een nulurencontract of ander flexwerk, maar niet voor een werknemer met een tijdelijk contract met een einddatum in deze periode.
Advies:
4. Ik ben een ZZP-er
Je omzet als zelfstandige kan enorm dalen of stilstaan door de Coronacrisis. De overheid heeft ook voor deze groep een noodmaatregel gemaakt (TOZO). Je kunt hiervoor terecht bij FermWerk. Je hebt kans op een uitkering tot bijstandsniveau en / of een lening. Dit hangt van je persoonlijke omstandigheden af.
Let op: Je moet een KvK nummer hebben. Voor meer informatie: https://www.fermwerk.nl/uw-inkomen/aanvragen-uitkering/bbz-tijdelijke-regeling-verband-met-corona
5. Ik heb tickets gekocht, maar het festival of de vakantie is geannuleerd
Wat doe je als je tickets gekocht en betaald hebt voor een vakantie of een festival die niet kan doorgaan? Of een schoolreis of een groot sportevenement gaat niet door?
Er zijn drie opties:
Voor de meeste jongeren zit de 3de optie er financieel niet in.
Advies:
N.B: Niet elke organisatie is nu in staat om je je geld terug te betalen, neem dan genoegen met een voucher.
Tot slot twee algemene situaties over geld.
1. Ik word 18 jaar
Als je 18 wordt zal je een aantal zaken zelf moeten gaan betalen. Dit geldt zeker voor de zorgverzekering, hoewel daar een zorgtoeslag tegenover staat. Ook andere zaken kunnen veranderen. Als je geen onderwijs volgt en geen werk hebt kun je wellicht een bijstandsuitkering aanvragen.
Advies:
2. Hoe ga ik met geld om?
Omgaan met geld is niet voor iedereen gemakkelijk.
Adviezen:
Wil je meer informatie over de toeslagen waar je recht op hebt en meer, kijk dan op:
https://www.nibud.nl/consumenten/berekenuwrecht/
Het kan helpen om een huishoudboekje bij te houden. VOTA kan je hierbij helpen. Ook hebben veel banken (zoals de ING en de Rabobank) hiervoor een app.
Zie voor een map voor je financiële administratie ook:
https://winkel.nibud.nl/consumenten/tabbladenset
Laat je helpen.
Als je in de financiële problemen komt, praat er dan over en zoek hulp. Wees geen struisvogel: schulden lossen zich niet vanzelf op, deze worden alleen maar groter.
Er zijn vrijwilligersorganisaties die je gratis kunnen helpen, waarbij je privacy wordt gerespecteerd. Een vrijwilliger kan met jou alles op een rijtje zetten en je helpen bij het contact opnemen met je schuldeisers. Meestal kan er een regeling worden getroffen.
Maar als de problemen groter zijn is professionele hulp nodig. Hieronder vind je daarvan de contactgegevens.
Professionele Hulp:
De organisatoren van dit Jongeren-event ‘Jongeren en Geld’ wensen je veel sterkte.
Zij kunnen je ook verder helpen.
Dennis Baars, Jongerencentrum De Zon, mail: dennis@dezonbodegraven.nl
Dion Dekker, Gemeente Bodegraven-Reeuwijk, mail: ddekker@bodegraven-reeuwijk.nl
Marlou Min en Han Sijm, VOTA (Vrijwillige Ondersteuning Thuisadministratie). Mail: jongeren@votad.nl of http://www.votad.nl
[1] NIBUD = een onafhankelijke landelijke stichting die mensen informeert over geld.